Pāriet uz saturu Skip to main navigation Skip to footer

Novada skolas gaida atgriežamies skolēnus

Augšdaugavas novada izglītības iestādes cītīgi gatavojas uzsākt jauno mācību gadu un ar nepacietību gaida atgriežamies skolas solā savus audzēkņus. Augusta nogalē pašvaldības pārstāvji apmeklēja izglītības iestādes, lai novērtētu to tehnisko stāvokli, veiktos remontus, izvērtētu problēmas un meklētu risinājumus.

Šajā mācību gadā novadā darbojas 19 izglītības iestādes, no kurām trīs ir pirmsskolas izglītības iestādes, 13 vispārizglītojošās skolas un viena speciālā pamatskola, kur mācās bērni ar īpašām vajadzībām.

Plānots, ka šogad mācības vispārizglītojošajās skolās uzsāks 1800 bērni, kas ir par 41 vairāk nekā iepriekšējā mācību gadā. Diemžēl pirmklasnieku skaits šogad sarucis, mācības uzsāks 151 pirmklasnieks, kas ir par 17 mazāk nekā pērn. “Ļoti labi šogad komplektējas desmitās klases, jo īpaši Zemgales un Sventes vidusskolā. Šajās skolās 10. klasē šogad mācības uzsāks 77 skolēni, kas ir par 14 vairāk nekā pērn,” stāsta Augšdaugavas novada Izglītības pārvaldes vadītāja Janita Zarakovska.

Pamatskolu grupā divas lielākās skolas ar skolēnu skaitu vairāk nekā 150 ir Biķernieku pamatskola un Lāču pamatskola. Vidusskolu posmā stabila komplektācija ir Ilūkstes Raiņa vidusskolai, kur šogad mācīsies 390 audzēkņi, tai seko Špoģu vidusskola un Sventes vidusskola, kurās katrā ir vairāk nekā 200 audzēkņi.

Novadā darbojas trīs pirmsskolas izglītības iestādes, kuras šogad apmeklēs 592 bērni, kas ir par 41 mazāk nekā pērn. Arī Augšdaugavas novada Sporta skola un Ilūkstes Bērnu un jauniešu centrs ir gatavi uzņemt audzēkņus jaunajā mācību gadā.

“Skolas ir pilnībā nodrošinātas ar kadriem, ir sakārtota materiāli tehniskā bāze, budžets skolām tiek izlietots atbilstoši ieplānotajam finansējumam, domāju, ka nevienai skolai nekas papildus nebūs vajadzīgs,” saka J. Zarakovska. “Lieli remontdarbi skolās šogad nav veikti, skolās veikts kosmētiskais remonts, pamainīts interjers, ieviestas kompetenču izglītībai atbilstošas tehnoloģijas, piemēram, runājošas sienas.”

No šī mācību gada Izglītības pārvaldes paspārnē pārgājušas visas trīs novada mūzikas un mākslas skolas – Ilūkstē, Naujene un Špoģos. Ilūkstes Mūzikas un mākslas skolai ir problēmas ar telpām, pašlaik mākslas nodaļas telpas atrodas Bērnu un jauniešu centrā, bet pilnvērtīgam darbam telpu ir par maz. Iespējams, skolai būs jāsadarbojas ar Ilūkstes Raiņa vidusskolu un izmantot brīvās telpas, kas atrodas skolas Stadiona ielas ēkā. “Nākotnē būtu nepieciešams remonts Naujenes Mūzikas un mākslas skolas vienā ēkas daļā, tāpēc ceram uz deputātu atbalstu, lai varam ieplānot to nākamā gada budžetā,” saka IP vadītāja.

Komisijai apsekojot skolas, izkristalizējās arī citas problēmas un nepieciešamība veikt remontus. Piemēram, Ilūkstes Raiņa vidusskolas ēkā Raiņa ielā 49  ir jāatjauno skolas fasāde, kas novecojusi, sācis krist apmetums un lobīties krāsa. Fasādi cer atjaunot līdz 2027. gadam, kad skola svinēs 100 gadu jubileju. Nepieciešams atjaunot bedraino asfalta segumu uz piebraucamā ceļa pie Zemgales vidusskolas, jārenovē sporta laukums pie Salienas vidusskolas un brūkošā ārsiena pie virtuves izejas durvīm. Daudzās skolās nepieciešams jaudīgāks interneta pieslēgums.

Remonts nepieciešams arī vairākās grupiņās Ilūkstes pirmsskolas izglītības iestādē “Zvaniņš”, kur tas pēdējo reizi veikts 20. gadsimta beigās. Bērnudārzs saskaras ar regulāriem vandaļu postījumiem – tiek izrauti ziedi no apstādījumiem, atstāti atkritumi sporta laukumā, demolēti bērnu rotaļu laukumi un bojāta bērnudārza fasāde.

Ir arī dažādas pozitīvas lietas, piemēram, pie Zemgales vidusskolas šovasar ierīkota t.s. “zaļā klase”, izveidota ērta lapene āra nodarbībām. Lapeni skolai izveidojis tās absolvents, uzņēmējs Andris Pliska. Savukārt Ilūkstes bērnudārza grupas “Zīļuks” vecāki pagājušajā mācību gadā ir izveidojuši rotaļu virtuvi un slidkalniņu, bet, piedaloties projektos, katras grupiņas rotaļu laukumā izveidots mazdārziņš, kur bērni paši sēj sēklas, audzē stādiņus un novāc savu lolojumu. Arī citu grupiņu vecāki iesaistās rotaļu laukumu pilnveidošanā.

Pēc J. Zarakovskas teiktā novadā nav nevienas skolotāja vakances uz pilnu slodzi, lielākā vakance ir mazāk nekā pusslodze vācu valodai Spoģu vidusskolā, angļu valodai Sventē un Salienā, latviešu valodai Ilūkstes Raiņa vidusskolā un dažas stundas datorikai Bebrene un Salienā, četras stundas dizainam un tehnoloģijām Zemgalē. Nevienam pedagogam nav nācies atstāt darbu nepietiekamu valsts valodas zināšanu dēļ. “Mācību procesu varam droši uzsākt, būs, kas strādā, protams, skolotājiem būs aizvietošanas, kamēr nav atrisināts pedagoģisko kadru jautājums.”

Šogad turpinās pāreja uz “Vienotu skolu”, šogad uz apmācībām tikai latviešu valodā pāriet arī 2., 5. un 8. klase, mazākumtautību mācību valoda paliek tikai trīs klasēs – 3., 6. un 9. klase. 

“Aktuāls jautājums mums šogad ir vērtēšanas sistēma, kur tiks ievēroti bērnu sniegumi katrā mācību stundā, kā arī skolēni nedrīkstēs pārrakstīt visus pārbaudes darbus, būs noteikti pārbaudes darbi, kurus drīkstēs pārrakstīt. Visu pārbaudes darbu rezultāti tiks ņemti vērā, bet galvenā vērība būs pēdējā pārbaudes darba rezultātam, pēc kā arī saņems vērtējumu semestrī,” stāsta J. Zarakovska. 

Skolotāji vasarā ir apmeklējuši dažādus kursus, seminārus un pilnveidojuši savas zināšanas, ir strādājuši pie jaunās vērtēšanas kārtības.

Šajā mācību gadā 10. klasē ir jauninājums – tiek atsevišķi nodalīta vēsture no sociālajām zinībām, būs divi mācību priekšmeti, turpretī 11. un 12. klasē pagaidām turpinās apgūt vienotu priekšmetu.

No šī mācību gada visās Augšdaugavas novada vidusskolās tiek ieviesta valsts aizsardzības mācības priekšmeta apgūšana.

Pagaidām vēl novadā turpinās iepirkumi par skolēnu ēdināšanu, tāpēc tikai septembrī būs zināms vecāku līdzmaksājums. 1.-4. klasēm ēdināšanu joprojām sedz valsts un pašvaldība. 

Skolēnu pārvadājumi tiks maksimāli nodrošināti iepriekšējā mācību gada robežās. “Ir iegādāti jauni autobusi skolēnu pārvadājumiem, kas zināmā mērā dažus maršrutus atvieglos, bet joprojām ir nepieciešams atjaunot autobusu parku. Vel viena aktuāla problēma ir autobusu vadītāju trūkums, jo ir nepieciešama atbilstoša kvalifikācija, daži aiziet pensijā vai uz citu darbu, ir ļoti grūti atrast vietā. Ja kādam ir vēlme strādāt par autobusa vadītāju, aicinām nākt un pieteikties,” saka Janita Zarakovska. 

Jaunais mācību gads būs ļoti saspringta un darba pilns, jo notiks gatavošanās  Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, kas notiks nākamvasar. Plānots, ka Augšdaugavas novadu svētkos pārstāvēs četri kori, astoņi deju kolektīvi, divas folkloras kopas un Naujenes Mūzikas un mākslas skolas pūtēju orķestris. “Mēs visi ļoti centīsimies, strādāsim un gatavosimies svētkiem. Kā sanāks, grūti pateikt, bet pēc pirmās skates sapratām, ka varam pretendēt uz lielajiem dziesmu svētkiem. Ceram piestrādāt vairāk un apgūt pilnu repertuāru, lai varam droši doties uz Rīgu,” saka IP vadītāja Janita Zarakovska un vēl skolēniem, pedagogiem un vecākiem darbīgu, radošu un panākumiem pilnu jauno mācību gadu!

Teksts, foto: Inese Minova, Māra Multiņa

Skip to content