Pāriet uz saturu Skip to main navigation Skip to footer

Reiņu ģimenes zaļie pirkstiņi

Reiņu ģimenē visiem ir zaļie pirkstiņi un patiesa vēlme strādāt un attīstīties. To pierāda fakts, ka jau sesto gadu viņi priecē Ilūkstes iedzīvotājus un ciemiņus ar saviem ziediem, ko var redzēt gan Ilūkstes ielās, gan māju pagalmos. Liekot roku uz sirds, var teikt, ka Reiņu ģimene ir viena no aktīvākajām un darbīgākajām ģimenēm Ilūkstē. Neviens netic, ka ir iespējams audzēt puķes tik lielā apjomā un, it sevišķi, gandrīz pašā Ilūkstes centrā, bet šī ģimene pierāda – var gan!

Reiņu ģimenei piederošais uzņēmums IK ARIŽ-D piedāvā iegādāties stādus savai mājai – sākot no zaļumiem agrā pavasarī līdz pat krizantēmām rudenī. “Principā mums ir stādi, ziedi, vairāk, protams, ziedi. Pavasara periodā atkal tomātu stādi, paprikas, kabači, ķirbji, viss pārējais. No sīkumiem – pētersīļi, piparmētras, dažādi citi zaļumi. Projektā ieguvām finansējumu, tāpēc rudenī mums ir kartupeļu laiks – ir lauciņš ar kartupeļiem, tos mēs arī realizējam, lūk tāda mums nodarbošanās,” stāsta Andris Reinis. Saimnieks teic, ka tā nopietni tirgošanas lietai piegājuši pirms četriem gadiem, pamazām paplašinot savu darbību un uzstādot siltumnīcas. Šogad uzņēmums uzstādīs jaunu siltumnīcu, tādā veidā papildinot savu piedāvājumu pircējiem.

Uzņēmumam sezona sākas jau februārī, kad sākas pirmie sēšanas un stādīšanas darbi – viss sākas ar zaļumiem – sīpolloki, salāti, dilles, pētersīļi, pēc tam paprika, tomāti, citi stādi un visbeidzot puķes. Uzņēmums ARIŽ-D iepērk tikai kvalitatīvas profesionālās sēklas, lai rezultātā būtu spēcīgs stāds ar augstu ražu. Iespējams, šie stādi būs nedaudz augstākā cenā nekā tirgū, tomēr saimnieki ir pārliecināti, ka pārdotie stādi izaugs, dos kārtīgu ražu. Kā teic saimnieks, sēklas tiek pirktas kā priekš sevis – labākās, jo zina, ka rezultātā būs pilns ar garšīgiem tomātiem.

Reiņu ģimene sadarbojas gan ar vietējiem uzņēmumiem, piemēram, kafejnīcu “Saules pakavs” Ilūkstē, kas iepērk zaļumus, tomātus, kartupeļus, gan ar Augšdaugavas novada pašvaldību, padarot Ilūkstes pilsētu skaistāku. Reiņu uzņēmuma skaistos ziedus var redzēt pilsētas apstādījumos. “Ilūkstes teritorijā visas vāzes, apstādījumi puķupodos, arkā, daudzās puķudobēs pilsētā – viss ir no mūsu siltumnīcām. Arkas sagataves stāv mums siltumnīcās, tur tad visu stādam. Kad pienāk laiks, to saskrūvējam kopā un jau gatavu aizvedam uz centru. Maija vidū, kad beidzas visi pārsteigumi ar laikapstākļiem, tad jau liekam virsū, sākam rotāt mūsu pilsētu,” stāsta Andris Reinis.

Uzņēmumu ARIŽ-D var satikt teju visos apkārtnes tirdziņos, noteikti katru sestdienu Ilūkstē viņi piedalās iknedēļas tirgū. Saimnieki labprāt uzņem pircējus arī pie sevis mājās, ļauj klientiem apskatīties siltumnīcas un piedāvājumu. Uzņēmums ir izveidojis savu Facebook lapu “Ilūkstes ziedu siltumnīca”, kur var redzēt aktuālo piedāvājumu un jaunumus, kā arī klientu iesūtītās fotogrāfijas, kā Reiņu ģimenes audzētie stādi priecē pircējus.

***

Uzņēmums IK ARIŽ-D šogad izvirzīts konkursa “Saimnieks 2024” nominācijā “Gada zaļākais uzņēmums”.

Teksts, foto: Māra Multiņa

Skip to content