Pāriet uz saturu Skip to main navigation Skip to footer

Uzņēmums “Sēlijas noma” – īsts palīgs lauku darbos

Bebrenē darbojas uzņēmums “Sēlijas noma”, kas piedāvā iznomāt dažādus instrumentus. Dzīvojot laukos, teju katrā saimniecībā atradīsies kaut kas remontējams vai atjaunojams, līdz ar to saimniekiem ir nepieciešami dažādi instrumenti, lai to paveiktu. Kā teic uzņēmuma īpašnieks Atis Muižnieks, laukos darbu nekad netrūkst. Tāpēc radās ideja par instrumentu nomu, saimniecībā saskaroties ar instrumentu trūkumu un garajām rindām, apmeklējot nomas veikalus Jēkabpilī vai Daugavpilī: “Sākām būvēt paši sev garāžu mājās, tā kā mašīnām novietni, tā priekš sava hobija kaut ko. Bija tā, ka bija reāla problēma dabūt instrumentus. Daugavpilī bija jāstāv lielās rindās, lai dabūtu kaut kādu elementāru blieti un tamlīdzīgi. Tas pats arī Jēkabpilī, te tuvāk nekas nav – vai nu Daugavpils, vai nu Jēkabpils. Un tad arī radās tā doma par Sēlijas nomu, par nomu kā tādu,” stāsta A.Muižnieks.

Tāpēc, īstenojot LEADER projektu, tika iegādāti dažādi instrumenti un tehnika, lai lauku cilvēkiem atvieglotu ikdienu un padarītu savu darbu procesu ātrāku – instrumenti ir pieejami uzreiz, nav jāstāv garās rindās, kā arī nav jāzaudē vesela diena, lai dotos uz Daugavpili vai Jēkabpili, meklējot sev nepieciešamo. Uzņēmuma īpašnieks uzskata, ka mūsdienās katram savā mājsaimniecībā ir pārāk dārgi iegādāties un uzturēt instrumentus, kas ikdienā nav nepieciešami, tāpēc instrumentu noma sniedz lielisku iespēju tikt pie sev nepieciešamā agregāta, lai, piemēram, betonētu grīdu vai rudenī atbrīvotu savu pagalmu no koku lapām.

“Sēlijas noma” piedāvā dažādus instrumentus: “Mums nomā ir pieejams celtniecības tornis, kas ir 9 metrus augsts, tas ir uz riteņiem, pārbīdāms, ar atbalsta kājām, ļoti drošs. Ir uz traktora montējams betona maisītājs, kurš ir ļoti ērts un parocīgs, un ir trepes dažādas dabūjamas nomā, ir ģenerators. Zemes bliete 70 kilogramus smaga, to viegli var mašīnā ielikt, viegli pārvietot.”

Nomā ir pieejama arī automašīnas piekabe, šogad jaunums ir dažādi rokas instrumenti ar akumulatoru – dzīvžoga šķēres, trimmeris, zāģis, lapu pūtējs, nomā ir arī lapu savācējs, gaisa kompresors, uzgriežņu atslēgas un daudzi citi instrumenti. Vispopulārākais un ejošākais ir kinētiskais malkas skaldītājs, kas ir ļoti pieprasīts citās pilsētās: “Cilvēki speciāli brauca no Rīgas uz Bebreni pēc malkas skaldītāja, jo tāds kinētiskais malkas skaldītājs nav pieejams nomā nekur. Es nezinu, kāpēc pat Rīgā nav. Ir tikai hidrauliskie. Salīdzinoši ar kinētisko, tie ir lēni. No Rīgas ir braukuši, no Preiļiem, Bauskas, no dažādām vietām.”

Uzņēmuma īpašnieku Ati Muižnieku skumdina tas, ka vietējie ļoti maz izvēlas atbalstīt savējos, malkas skaldītāju neviens bebrenietis nav iznomājis, tomēr “Sēlijas noma” piedāvā arī pakalpojumus, kas saistīti ar lauksaimniecības tehniku, šeit gan ir arī vietējo pieprasījums. Atis teic: “Mēs mēģinām, kaut ko eksperimentējam. Tā kā paši nodarbojamies ar lauksaimniecību, vēl papildus ir dažāda tehnika siena sagatavošanai.” “Sēlijas nomai” ir līgums ar Bebrenes vispārizglītojošo un profesionālo vidusskolu, līdz ar to uzņēmums sagatavo sienu skolas zirgiem. Protams, arī citiem palīdz, cik vien atļauj laiks un spēks – nopļauj zāli, savālo sienu, jo pieejamā tehnika ļauj sniegt šādus pakalpojumus.

Uzņēmumā “Sēlijas noma” pamatā darbojas pats uzņēmuma īpašnieks Atis Muižnieks, bet bez palīgiem tomēr neiztikt – ja pats saimnieks nav mājās, tad instrumentus izsniedz Ata vecāki, līdz ar to nomas darbība tiek nodrošināta katru dienu teju cauru diennakti. Atis teic, ka pilnīgi noteikti uzņēmums turpinās attīstīties, pamazām tiks iegādāti jauni instrumenti nomai, ideju, kā attīstīt uzņēmumu, ir daudz, tikai jādara.

Ar uzņēmuma “Sēlijas noma” piedāvājumu var iepazīties mājaslapā www.selijasnoma.lv, kā arī uzņēmums plašāk iepazīstina ar instrumentu darbību un iespējām Facebook lapā Sēlijas noma.

***
Uzņēmums “Sēlijas noma” ir izvirzīts konkursa “Saimnieks 2024” nominācijā “Gada jaunais uzņēmums”

Teksts, foto: Māra Multiņa

Skip to content